Inhoud workshops

Creativiteit werkt helend. Terwijl je vanuit je gevoel aan de slag gaat met je handen, kom je terug bij jezelf!

Een bijeenkomst bestaat steeds uit een ontspanningsoefening, keuze oefeningen, kunstzinnige opdrachten, kijkrondes en deelrondes.

  • De ontspanningsoefening is nodig om goed contact te maken met je lichaam (i.p.v. met je hoofd) en om bewust af te stemmen op het voelen. Dit is de voorbereiding op alle verdere opdrachten.

  • De keuze oefening is er om vanuit je gevoel een keuze te maken uit een bepaald aanbod dat uitgestald ligt op een tafel. Dit is dus oefenen met kiezen op gevoel.

  • workshop
  • workshop
  • workshop
  • Bij de kunstzinnige opdracht, werken we afwisselend met verf, krijt, klei of papier. Je gaat dan bijvoorbeeld nat in nat schilderen, schilderen met stippen, boetseren of collages maken.

Deze opdrachten zitten ook vol met keuzes die je zoveel mogelijk gevoelsmatig doet. Je gaat aan het werk en probeert er niet te veel over na te denken, je laat jouw handen het werk doen. Je hebt tijd om met je volledige aandacht bezig te zijn met wat er uit jouw handen komt op dat moment. Alleen jíj, de opdracht en het materiaal. Je doet deze opdracht in stilte of met muziek maar zonder praten zodat je je helemaal op jezelf kunt concentreren.

  • De kijkrondes zijn er om zonder oordeel te kijken naar wat je zelf hebt gemaakt en te voelen wat het met je doet. Voelen ook wat het werkstuk je te vertellen heeft. Je laat ook jouw werkstuk zien aan de groep. En natuurlijk kijk je ook zonder oordeel naar de werkstukken van de anderen.

  • De deelrondes zijn er om te delen wat jij met de groep wilt delen over jouw keuzes en ervaringen. Het is dan de bedoeling dat er wordt geluisterd en niet gediscussieerd.

Je kunt deelnemen aan de workshops zonder creatieve ervaring

Oefenen met het volgen van ingevingen staat centraal. Je creativiteit gaat stromen waarbij het niet gaat over goed of mooi maar om jouw uiting. Het gaat om jouw beleving wat die ook is en mogen zijn wie jij bent. Het doel is wezenlijk contact met jezelf. Van daaruit kun je herstellen en beter bepalen wat en hoeveel jij in je dagelijkse leven kunt of wenst te veranderen zodat je optimaal functioneert.

Bekijk de video

Voor een impressie van de workshop Uit je hoofd, in je handen!